Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Időszakos vedlés

A fotóperiódus, azaz a napi megvilágított órák száma drámaian hat a görényekre. A legnyilvánvalóbb hatás a vedlés. Minden tavasszal, a görény ledobja a pihés téli bundáját és új, rövid, sima szőrt növeszt. Őszi vedlés során pedig a nyári bundát télire cseréli. Tavasszal fogynak, ősszel pedig híznak, készülve a télre. A fotóperiódusra adott élettani választ az agyban lévő tobozmirigy által termelt melatonin hormon közvetíti, mely hatással van az agyalapi mirigy hormontermelésére is. Az agyalapi hormonoknak átfogó hatásai vannak, melyek közé tartozik a tüzelési ciklus a nőstényeknél és a herék növekedése a hímeknél. A fotóperiódus befolyásolhatja a mellékvese daganat kifejlődését is.

A vedlés miatti szőrvesztés általában fokozatos, bár előfordulhat, hogy egyes görények tavasszal a teljes bundájukat ledobják egy éjszaka alatt és így néhány napig szinte teljesen kopaszok. Néha a fedőszőrzet (a hosszú, felső, jellegzetes színű szőrzet) vedlik le először és csak a puhább, halványsárga aljszőrzet marad meg. Az új szőrzet foltokban nőhet ki és ez kissé molyrágta külsőt kölcsönözhet a görénynek. Ez teljesen normális, és napokon belül fényes, új fedőszőrzet nőhet ki az aljszőrzeten keresztül.

Patkány farkú görények (farok alopecia)

Néhány görény szinte teljesen elveszti a farkán lévő szőrt nyaranta. Ezt a jelenséget nevezik farok alopeciának, és leggyakrabban hímeken jelentkezik. A farok úgy fog kinézni, mint a patkány farka, pikkelyes bőrrel, ritkás szőrzettel és tele mitesszerrel. Nem túl szép látvány, de csak egy, ártalmatlan kozmetikai probléma, melynek okát máig sem ismerjük. Kezelésére rengeteg takarmányozási és bőrgyógyászati megoldást próbáltak ki, legtöbbször hatástalanul, de a szőr többnyire visszanőtt mindenféle terápia nélkül is. Általában, amikor az állat a bundáját télire váltja, a farok szőre visszanő, de nagy valószínűséggel tavasszal ismét el fogja veszíteni.

Hormonális egyensúlyzavar (endokrin alopecia)

A hormonális egyensúly zavara is okozhat szőrhullást, melynek jól felismerhető jelei vannak. A szőr először a farkon, majd a lábak belső részén vékonyodik el, majd fokozatosan kihullik szimmetrikusan az egész testen, és gyakran csak a farok végén és fejen marad meg. A leggyakoribb okai a túltüzelés és a mellékvesedaganat. A tüzelő nőstények szőre vissza fog nőni, a tüzelés végeztével vagy az ivartalanítás után. A mellékvesedaganatos görények állapota viszont megfelelő kezelés hiányában gyorsan súlyosbodhat. Ha a hímed, vagy az ivartalanított nőstényed szőre elkezd a fent leírt módon hullani, akkor rögtön vidd állatorvoshoz.

A lenyírt szőr visszanövése

Mivel a görény szőrzete nagyon érzékeny a fotóperiódusra, így sokáig eltarthat, mire a leborotvált szőre visszanő operáció vagy más orvosi kezelés után. Ha a görény pont egy gyors szőrnövekedési fázisban van, például kora télen vagy késő tavasszal, akkor a szőr pár nap alatt visszanőhet teljesen. Ha a szőrt máskor borotválták le, például nyár közepén, akkor a szőrtelen terület akár hetekig vagy hónapokig is megmaradhat. A sötétszőrű görényeknél, mielőtt kinő a szőrük, a bőrük feketévé vagy sötétkékké változhat, rémületbe ejtve a gazdát, aki ilyet még sosem látott. Ez csak azt mutatja, hogy a szőrtüszők pigmentet termelnek és néhány napon belül elkezd nőni az új szőr.                                              

 

Forrás: Magyar Vadászgörény Klub